Barion Pixel

A weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javítsuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújtsunk. Részletes adatvédelmi irányelvek .

Menű balra a LILA karika.

Természetes hajfestés

Természetes hajfestés

A hajfestés első írásos említése nagyjából egyidős a szappanéval, és nem meglepő módon Egyiptomból származik. Már ők is az ősz szálakat akarták elfedni, és hennát használtak.
A gallok élénk vörösre “színezték” a hajukat egy szappanos oldattal, ami tulajdonképpen kiszívta a hajszínt, így adva azt a jellegzetes répavörös színt.
A szintetikus hajszínezők a XX. század elején kerültek kereskedelmi forgalomba. Sokáig csak fodrászok számára volt elérhető, majd elindult az otthoni festékek gyártása. Mára már szó szerint a szivárvány minden színében kapható hajfesték.

 

Mi van a szintetikus hajfestékekben?

A szintetikus hajfesté kek úgy működnek, hogy megbontják a haj szerkezetét, és a hajszál belsejében rakódnak le. A hajszálakat fedő, kis pikkely szerű részeket kinyitja a festékben levő ammónia, és így maga a festékanyag kémiai kötéseket alakít a hajszálban, így marad tartós a festés.
A hajfestékekben levő festék molekulák a festék kevesebb, mint 1%-át adják, egy modern hajfesték kb 5000 összetevőből áll. Ezeket természetesen nem találjuk a dobozon.
Az összetevők miatt kialakulhat bőrirritáció, vagy allergia is, ezek talán a leglátványosabb mellékhatások. A bizonyítottan rákkeltő anyagokat már lecserélték a gyártók, de így is sok aggályos anyag van a festékekben, amik erősen beavatkozhatnak a szervezet működésébe.

 

 

Több lehetőség van, ha nem szeretnénk kemikáliákkal hajat színezni.

A legradikálisabb, ha nem festjük. :) Egyre népszerűbb az a mozgalom, amelyben férfiak és nők lenövesztik a festést, vagy nagyon rövidre vágják, és élvezik a szabadságot, amit az ezüst hajkoronájuk ad. Legyenek 20 vagy 50 évesek.

 

 

Hibrid hajszínezők

A legkönnyebben elérhető természetes hajfestékek a szintetikus társaikhoz hasonló módon működnek. Könnyen felvihetők, nagyon sok színárnyalat elérhető, viszonylag rövid idő alatt elkészíthető a festés.
Ezekben a festékekben sok a természetes alapanyag, de nem teljesen természetesek. Növényi alapanyagokkal nem lehet platinaszőke vagy éppen hamvas barna árnyalatot elérni, ezért hívták segítségül a modernkori tudományt. Ezekben a festékekben kevésbé káros fixálók, pigmentek és egyéb adalékanyagok vannak.

 

A klasszikusok

Vissza az egyiptomi időkbe, vagy éppen Indiába: a henna és társai.
A hennával alap hajszíntől függően az élénk vöröstől a mély vörösesbarnáig lehet hajat színezni.A szőke és ősz szálakat aranyló réz színűre festi, a többi hajszálnak ad egy vöröses fényt.
Természetes színezékekkel sötétebb színeket is elérhetünk, akár az ősz hajszálakat is be tudjuk festeni barnára. Ehhez henna porra, indigó porra, esetleg amla porra lesz szükségünk.
A henna alapú hajfestés elég időigényes. A natúr henna port vízzel vagy citromlével tejföl állagúra keverjük, és pár órán át, vagy akár egy éjszakára is állni hagyjuk. Ha barna színt akarunk elérni, akkor külön keverjünk ki indigó port is vízzel. Ennek nem kell állnia. 1 rész henna+ 3 rész indigó ad sötét barna színt.
Az így elkészített pasztát kell gondosan felkenni a tincsekre, és legalább 4 órán át fennhagyni.
A festék kimosásával is türelmesnek kell lenni, sokáig-sokáig-sokáig öblítve, végül kímélő samponnal kimosva lesz kész a hajfestés.


Kategória: érdekesség