A www.kecsketejes-szappan.hu weboldal a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmaz, melyet a honlap használatával Ön tudomásul vesz.

Menü

Tusfürdő vagy szappan

Tudod mivel fürdesz?

A XXI. században a tusfürdők népszerűbbek a szappanoknál. Arról viszont kevés szó esik, hogy a bennük lévő összetevők nemhogy nem ápolják a bőrünket, de némelyik kimondottan ellensége a hatékony és korszerű bőrápolásnak. A jó illat nem elég - fürödjél inkább szappannal, mint tusfürdővel!

Gondolkodtál már azon, hogy tusfürdős zuhanyozás után miért kaparjuk le magunkról a bőrt, ha esetleg elfelejtünk testápolót kenni magunkra zuhanyozás után?

 

Mit okozhat a  tusfürdő vagy a habfürdő?

  • Tartós és túlzott használatuk következtében (mivel nem puhítják a bőrt) a szaruréteg megvastagodhat, és ez is oka lehet az egyre gyakoribb szőrtüszőgyulladásoknak.
  • Minél jobban habzik egy tus-, vagy habfürdő annál jobban szárít. Gyakori használatuk következtében nagyon fontos vízmegtartó anyagok is kioldódhatnak a bőrből, s akkor a bőr felső rétegei könnyen kiszáradnak. A száraz és érdes bőr nemcsak esztétikailag kifogásolható, különféle bőrbetegségek kialakulásához is vezethet.
  • A tusfürdők propilén glikolt tartalmaznak, ami egy olcsó tisztító anyag. De mit is tesz ez az anyag a bőröddel? Összegyűjti a bőrödön lévő természetes zsiradékot, kiszárítja azt, fakóvá teszi és végül száraz és ráncos lesz.

 

Kritikus anyagok a szintetikus tusfürdőkben:

SODIUM LAURYL SULFATE - a tusfürdő habzásáért felelős, radikális zsíroldó; nyálkahártya-károsító is lehet.
COCAMIDOPROPYL BETAIN - gyakori összetevő, jó tudni, hogy könnyen allergiát okozhat.
AMMONIUM COCO-SULFATE - kókuszzsír alapú habképző anyag, ami a növényi alap ellenére erősen irritálhatja a bőrt.
PARABEN-ek (Methyl, Propyl, Buthyl) - olyan tartósítószerek, amelyek súlyos allergiát okozhatnak.

Az egyik német, környezet- és egészségvédelmi szempontokat is figyelembe vevő tesztlap 2004. augusztusi számában a tusfürdőket is nagyító alá vette. A vizsgált 26 termék közül mindössze ötöt tudnak feltétel nélkül ajánlani a vásárlóknak. Egyharmad részük negatív minősítést kapott, mert kritikus konzerválószert, vagy allergizáló illatot (pl. Casmaran) találtak bennük.

Három készítményben ösztrogén, hormon hatású adalékanyag (Oxybenzon) is szerepelt (ez egy olyan erősen allergizáló, fényvédő anyag, amely fényérzékennyé is teheti a bőrt, s egyes kísérletek szerint a bőrön át  felszívódva májkárosító hatású is lehet). 

A 25 termék közül 22 tartalmazott Sodium Laureth Sulfat szintetikus tenzidet, amelyet erélyesen szárító, olcsó habképző anyagnak tartanak. Rendszeres használata irritálhatja a nyálkahártyát és a szemet, s egyes vizsgálatok szerint még a belső szervekre is veszélyes lehet. Sajnos ma még egyes babaápoló-készítményekben is találkozni lehet vele.

Keresés