Barion Pixel

A weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javítsuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújtsunk. Részletes adatvédelmi irányelvek .

Menű balra a LILA karika.

Tusfürdő vagy szappan

Tusfürdő vagy szappan
Tudod mivel fürdesz?

A XXI. században a tusfürdők népszerűbbek a szappanoknál. Arról viszont kevés szó esik, hogy a bennük lévő összetevők nemhogy nem ápolják a bőrünket, de némelyik kimondottan ellensége a hatékony és korszerű bőrápolásnak. A jó illat nem elég - fürödjél inkább szappannal, mint tusfürdővel!

Gondolkodtál már azon, hogy tusfürdős zuhanyozás után miért kaparjuk le magunkról a bőrt, ha esetleg elfelejtünk testápolót kenni magunkra?

Mit okozhat a  tusfürdő vagy a habfürdő?

Bár nem minden tusfürdő rossz, de ha nem vagyunk elég körültekintőek, akkor bőrünk sínyli meg.
Ha egy tusfürdőben túl sok a habzás fokozó és egyéb adalékanyag, akkor irritálhatja a bőrt.

  • Minél jobban habzik egy tus-, vagy habfürdő annál jobban szárít is, a benne lévő vegyi anyagok miatt. Gyakori használatuk következtében nagyon fontos vízmegtartó anyagok is kioldódhatnak a bőrből, s akkor a bőr felső rétegei könnyen kiszáradnak. A száraz és érdes bőr nemcsak esztétikailag kifogásolható, különféle bőrbetegségek kialakulásához is vezethet.
  • A tusfürdők propilén glikolt tartalmaznak, ami egy olcsó tisztító anyag. De mit is tesz ez az anyag a bőröddel? Összegyűjti a bőrödön lévő természetes zsiradékot, kiszárítja azt, fakóvá teszi és végül száraz és ráncos lesz.
  • SLS tartalmuk eltávolítja a bőrről a hasznos zsírréteget, a bőr szárazzá válik, irritált lesz.

Mi van a szintetikus tusfürdőkben?

A címkén kötelező feltüntetni az összetevők listáját a termékben lévő mennyiség arányának sorrendjében. Első helyen az az összetevő van, amiből legtöbb van a termékben.

Néhány példa az összetevőkre:

SODIUM LAURYL SULFATE - a tusfürdő habzásáért felelős, radikális zsíroldó; nyálkahártya-károsító is lehet.
COCAMIDOPROPYL BETAIN - gyakori összetevő, érdemes tudni, hogy könnyen allergiát okozhat.
AMMONIUM COCO-SULFATE - kókuszzsír alapú habképző anyag, ami a növényi alap ellenére erősen irritálhatja a bőrt.
PARABEN-ek (Methyl, Propyl, Buthyl) - olyan tartósítószerek, amelyek súlyos allergiát okozhatnak.
MESTERSÉGES ILLATANYAGOK - többnyire csak Parfüm megjelölés utal rá, hogy a termékben vannak, gyakran allergiát okoznak
MESTERSÉGES SZÍNEZÉK  - gyakran allergiát okoznak

A tudatosvasarlo.hu cikke szerint az egyik német, környezet- és egészségvédelmi szempontokat is figyelembe vevő tesztlap 2004-ben a tusfürdőket is nagyító alá vette. A vizsgált 26 termék közül mindössze ötöt tudnak feltétel nélkül ajánlani a vásárlóknak. Egyharmad részük negatív minősítést kapott, mert kritikus konzerválószert, vagy allergizáló illatot (pl. Casmaran) találtak bennük. 
Három készítményben ösztrogén, hormon hatású adalékanyag (Oxybenzon) is szerepelt (ez egy olyan erősen allergizáló, fényvédő anyag, amely fényérzékennyé is teheti a bőrt, s egyes kísérletek szerint a bőrön át  felszívódva májkárosító hatású is lehet).
A 25 termék közül 22 tartalmazott Sodium Laureth Sulfat szintetikus tenzidet, amelyet erélyesen szárító, olcsó habképző anyagnak tartanak. Rendszeres használata irritálhatja a nyálkahártyát és a szemet. Sajnos ma még egyes babaápoló-készítményekben is találkozni lehet vele.
(forrás:tudatosvasarlo.hu)

És mi a helyzet a szappannal?

Nem megfelelő szappan választásakor sajnos a helyzet ugyanaz, mint a tusfürdők esetén. A boltban kapható szappanok közül sok szintén tartalmaz habzás fokozókat, mesterséges illatanyagokat és olyan adalékanyagokat, amelyek irritálhatják a bőrt, viszketést okoznak.

Fontos, hogy mindig nézzük meg a termék összetevőit.

Mit ajánlunk?

Használj kézműves termelő által készített terméket, akkor biztos lehetsz benne, hogy szappanod vegyi anyag mentes.

Mit tartalmaznak a Jármy szappanok?

Zsírokat, olajokat, 100%-os illóolajat, természetes növényi anyagokat, agyagot, gyógynövényt. Az általunk készített szappanban még a csoki is valódi belga csokoládé. Ha a Jármy szappanokat választod biztos lehetsz benne, hogy biztonságos, természetes összetevőket tartlamazó terméket használsz.