Barion Pixel

A weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javítsuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújtsunk. Részletes adatvédelmi irányelvek .

Menű balra a LILA karika.

Ti kérdeztétek - Mi az SLS?

Ti kérdeztétek - Mi az SLS?

SLS (sodium-lauryl-sulfate)

Az SLS (sodium-lauryl-sulfate) egy nagyon elterjedt tisztítószer összetevő. Benne van az iparilag előállított folyékony szappanokban, tusfürdőkben, samponokban, mosószerekben, mosogatószerekben.
Az SLS lehetővé teszi a zsírok számára, hogy a vízzel elegyedjenek, ezáltal lemoshatóvá válnak. De elsősorban a habzásért felelős.

Nagyon sok mindenben megtalálható ezért bőrünk óhatatlanul érintkezik vele. De kell-e, hogy féljünk tőle?

Rákkeltő-e?

Sokat lehetett hallani, hogy rákkeltő (gyártása során rákkeltő anyaggal szennyeződik) és ezért kerüljük el. Bár a tudomány jelenlegi állása szerint nincs bizonyíték arra, hogy rákkeltő lenne, de mégis jobb elkerülni.

Miért irritál?

Nagyon irritáló és sokaknál súlyos bőrproblémákat okozhat, elsősorban olyan termékeknél, ahol nem kerül lemosásra vagy hosszasabban érintkezik a bőrrel, illetve ha a termék magas koncentrációban tartalmazza.

Mi okozza a fő problémát? Az SLS egy nagyon erős zsíroldó anyag ezért nem csak a szennyeződéseket távolítja el, hanem a bőrt védő hasznos zsírokat is és a bőr szárazzá válik, fogékonyabbá válik fertőzésekre, csökken az ellenállóképessége.

Ha nagyobb koncentrációban éri a bőrünket, akkor bőrirritáció okozhat, a bőr kiszárad, kipirosodik. Mindez habfürdő esetében fokozottan jelentkezhet, mert a meleg vízben huzamosabb ideig éri bőrünket.

Kire a legveszélyesebb?

Kisgyerekek vagy ekcémás bőrű, allergiára hajlamos felnőtteknek semmiképpen sem ajánljuk az SLS tartalmú termékeket. Az ő bőrük hamar kiszárad, könnyen sebesedik.

Milyen alternatíva van helyette?

Az általunk készített szappanokban nincsen SLS, ezáltal kíméletesen tisztítják a bőrt, nem irritálva azt.

Szappanjaink helyettesíthetik: a tusfürdőt, az  ipari folyékony és tömb szappanokat, de akár a samponokat is.

Hogyan lehetnek szappanjaink SLS nélkül is megfelelően tisztító hatásúak? Hagyományos hideg eljárással készülnek kihasználva, hogy a zsiradékokból nátrium hidroxid és folyadék hozzáadásával olyan anyag keletkezik, ami a bőrről eltávolítja a szennyeződéseket, a kecsketej és egyéb ápoló zsiradékok segítségével pedig nem irritálja a bőrt.

A szappan tisztító hatásáról itt olvashatsz: https://www.kecsketejes-szappan.hu/blog/a-szappan-es-a-bakteriumok

Miért jó, hogy kecsketej van a szappanban: https://www.kecsketejes-szappan.hu/blog/tej-a-szappanban-mire-jo

 

Kategória: bőrápolás