Barion Pixel

A weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javítsuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújtsunk. Részletes adatvédelmi irányelvek .

Menű balra a LILA karika.

A körömvirág hatása

A körömvirág hatása

A Természet füvészkertje című könyv a következőt írja a körömvirágról: " Fertőtlenítő és gyulladás gátló, valamint sebgyógyulást elősegítő tulajdonságai miatt bőrbetegségek kezelésére ajánlott. Használják bőrrepedések, kisebb sebek, rovarcsípések és napsugárzás okozta bőrgyulladás esetén is".

A körömvirág az egyik kedvenc gyógynövényem, színe mindig elvarázsol. Ez a gyönyörű növény minden kertben ott kellene, hogy legyen. Nemcsak csodás színe miatt, hanem számtalan gyógyhatása miatt is megérdemelné.

A körömvirág használható belsőleg teának, torok öblögetőnek, de különböző kence, krém, de akár a szappan összetevője is lehet.

Körömvirág hatóanyagai, hatása

A körömvirág illóolaja antimikrobiális, magas poliszacharid- és triterpéntartalmának köszönhetően gyulladáscsökkentő,  színét a karotinoidok adják és a sebgyógyításban is ennek van szerepe.

A benne található flavonoidok erősítik az érfalat.

A körömvirág a népi gyógyászatban sebgyógyító és gyulladáscsökkentő hatása miatt népszerű. 

Gyógyászati célú felhasználása elsősorban a régóta fennálló alkalmazáson alapul. 

A körömvirág külsőleg is használható

A körömvirág külsőleg történő alkalmazása bőrgyulladások (pl. napégés), kisebb sérülések, hegek, vágások esetén ajánlott. Érdemes olajba áztatva úgynevezett macerátumot készíteni, amivel utána kenegetni lehet a problémás bőrt.

Milyen jótékény hatása lehet a bőrre?

  • gyulladáscsökkentő
  • sebgyógyulás segítő
  • segíti a repedezett, sérült bőr gyógyulását
  • hámosító
  • fertőtlenítő
  • enyhíti a rovarcsípés okozta tüneteket
  • ránctalanító

calendulainrainÉrdekesség

A körömvirágot időjósló növénynek tartották, úgy gondolták, hogy ha reggel 7 óráiig nem nyílik ki, akkor eső lesz.
Szerinted így van?
Tapasztaltad ezt?

 

A körömvirág termesztése

Nagyon könnyen termeszthető növény, magvetéssel szaporítható. Később pedig az elszórt magokból magától kikel. Nyár elejétől a fagyokig virágzik. A körömvirág magját március első felében érdemes elvetni. Szereti a napos, jó vízáteresztő képességű helyet.