Barion Pixel

Cookie-kat és más technológiákat használunk. Használjuk őket a weboldal üzemeltetéséhez, statisztikákhoz, a tartalom és a hirdetések személyre szabásához, ajánlatokhoz és az így összegyűjtött adatok megosztásához média-, reklám- és elemzési partnereinkkel. Partnereink ezeket kombinálhatják más adatokkal . Az Elfogadás gombra kattintva elfogadja mindezeket. Az Ön beleegyezésének tartalmát a Beállítások módosítása alatt állíthatja be, amelyeket bármikor módosíthat. Részletes adatvédelmi irányelvek .

  Automatikus

Menű balra a LILA karika.

Bálint nap története

Bálint nap története

Szent Bálint (Valentin) többek között a szerelmesek védőszentje. Az angolszász országokban régóta ünneplik, a világ többi részén a 20. század végén terjedt el Valentin nap ünneplése.

A Szent Bálint a szerelmes katonákat titokban megeskettepárjukkal, annak ellenére, hogy a császár ezt megtiltotta. A friss házasokat megajándékozta virággal.A Amikor II. Claudius erre rájött börtönbe záratta. A börtönben Valentin összebarátkozott börtönőrével, és a hite erejével visszaadta lányának látását.

A 14. században Szent Bálint  a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé vált. 

Mint más keresztény ünnepek esetén is, Bálint nap esetében is volt az ünnepnek egy ókori verziója, amire a kereszténység egy új ünnepet épített. Az ókori rómában február 13-15 között  volt Faunus és Lupercalia ünnepe. Ez a nap Júnó istennő, a házasság pártfogójának ünnepe is volt. A férjek virágot ajándékoztak ezen a napon feleségüknek.

Kategória: érdekesség